skip to main | skip to sidebar

Amy Goodman

Periodista, investigadora, escritora... Ha demostrado que SÍ es posible la independencia de los medios de comunicación y ha dado voz a lxs excluídxs en los mass media. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Vandana Shiva

Doctora en física, filósofa, activista por la justícia global y la soberanía alimentaria... Ha demostrado que SÍ es posible la producción sostenible y plural de alimentos. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Tawakkul Karman

Periodista, política, activista por los Derechos Humanos... Ha demostrado que SÍ se puede luchar desde el pacifismo por la Revolución política, social y de género en Yemen. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Joumana Haddad

Poeta, traductora... Ha demostrado que SÍ se puede trabajar por la secularización de la sociedad, la libertad sexual y los derechos de las mujeres en Líbano. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Leymah Gbowee

Trabajadora social, responsable del movimiento que pacificó su país en 2003... Ha demostrado que SÍ es posible la Paz en Liberia y que las mujeres son sus constructoras. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Ada Colau

Filósofa de formación y miembra visible de la PAH... Ha demostrado que SÍ es posible hacer frente a la ilegitimidad de las leyes movilizando a la sociedad pacíficamente. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Marama Davidson

Activista por los derechos del pueblo maorí... Ha demostrado que SÍ es posible identificarse con la idea universal de la descolonización del Planeta. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Teresa Forcades

Doctora en salud pública, teóloga... Ha demostrado que SÍ es posible un discurso humanista, feminista y combativo por la justícia social dentro de la Iglesia Católica. SIN ELLA NO SE MUEVE EL MUNDO.

Sheelah McLean, Nina Wilson, Sylvia McAdam y Jessica Gordon

Fundadoras del movimiento Idle No More... Han demostrado que SÍ es posible mobilizar a la sociedad en defensa de los derechos de los pueblos autóctonos en Canadá. SIN ELLAS NO SE MUEVE EL MUNDO.

4 de febrero de 2015

Qué és per a Aída Quilcué la pau?


Aída Quilcué és una líder dels indígenes Nasa. A Colòmbia, a causa del conflicte armat, més d'una cinquantena de pobles indígenes troben amenaçada la seva existència. La història de Quilcué és una història de resistència. És coordinadora del Programa de Drets Humans del Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC). Des d'aquesta plataforma va dirigir importants mobilitzacions nacionals en favor de processos socials per a la restitució de terres. El seu marit va ser assassinat a mans de l'exèrcit en el marc d'unes protestes indígenes. El seu fill va patir un atemptat i, degut a la seva tasca en defensa dels drets indígenes, ella ha rebut diverses amenaces de mort. 

Text publicat a Càpsules de Pau


El significat de la paraula pau varia en funció de les experiències personals, històriques i culturals viscudes per les persones que en fan la definició. Per conèixer els seus matisos, el 2014 vam engegar, juntament amb l’ICIP, el projecte ‘Càpsules de Pau’. Més de cinquanta persones vinculades a conflictes armats (víctimes, victimaris, societat civil organitzada,…), expertes i activistes han respost ja a la pregunta ‘Què és per a tu la pau?‘. Totes les càpsules es poden veure a la pàgina www.capsulesdepau.com, que compta també amb material educatiu per treballar el contingut a les escoles. Aquest 2015, continuarà ampliant-se amb noves aportacions. 

El projecte Càpsules de Pau és el resultat de formular la pregunta ‘Què és per a tu la pau?’ a actors de diversos conflictes armats, experts en pau i activistes arreu del món. Les respostes evidencien que el significat varia en funció de les experiències personals, culturals i històriques que ha viscut la persona que en fa la definició. I ens apropa a un concepte de pau completa i desitjable. Gràcies a la col·laboració amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) el projecte compta ja amb una pàgina web pròpia (www.capsulesdepau.com) que aplega les més de cinquanta càpsules filmades i material educatiu per treballar el seu contingut a les escoles. 

La pau pot semblar, a primera vista, un concepte de consens fins i tot universal. Tanmateix, quan ens endinsem en processos de construcció de pau o de reconciliació, la conceptualització de la pau pren matisos i pot arribar a esdevenir un tema de debat alhora que de resistència per la seva polisèmia i subjectivització. Al llarg dels quatre capítols ja realitzats de la sèrie documental ‘Després de la pau’ (coproduïda amb Fora de Quadre) –Bòsnia, Líban, Guatemala i Rwanda-, es va formular a tots els entrevistats -víctimes, victimaris, societat civil organitzada, institucions, etc.- la pregunta ‘Què és per a tu la pau?’. Les respostes mostren una gran diversitat i la influència de la realitat viscuda en la pròpia concepció de la paraula. 

Persones de més de quinze nacionalitats han participat en el projecte

A més, durant el 2014, i en col·laboració amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), la mateixa pregunta es va realitzar a expertes en temes de pau i activistes de Catalunya i l’Estat espanyol, així com a persones de la resta del món que han viscut de prop conflictes de diversa índole. Cada setmana de l’any una càpsula va veure la llum. Totes es poden visualitzar a la pàgina web, desenvolupada per Digital Dosis i que l’ICIP ha ampliat amb propostes educatives agrupades per temàtiques i per grups d’edats.
 Sens dubte, els testimonis de totes les persones que han participat en aquest projecte ens fan reflexionar al voltant d’un concepte de pau global. Tot i això, els matisos de la paraula i la seva significació són inabastables. Per això aquest 2015 el projecte continuarà el seu camí en la nostra aproximació cap a la pau, una pau positiva que posi èmfasi en l’absència no només de violència directa sinó també de les violències estructurals i culturals.
 Text publicat a Contrast